Opracowana przez wielu autorów książka: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz, stara się ukazać różne role współcześnie wykorzystywanych pokarmów. Rodzajem wstępnej systematyki tych zagadnień są rozdziały, które uwypuklają tradycyjne składniki pożywienia, wartości dziedzictwa, aspekt regionalny i narodowy oraz przemiany w przygotowywaniu pożywienia. Publikacja daje zatem wgląd w to, jaką jedzenie miało wartość pragmatyczną, społeczną i kulturową oraz jak od czasów najdawniejszych zmieniało się nasze menu.
Recenzenci prof. dr hab. Tadeusz Czekalski dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. Uniwersytetu Opolskiego Redakcja naukowa Jan Adamowski, Mariola Tymochowicz Projekt okładki Elżbieta Jachacz Redakcja i korekta Magdalena Janik Ewa Kuszyk-Peciak Skład MNGraf Małgorzata Niećko ISBN 978-83-61073-07-9 © Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018 Muzeum Lubelskie w Lublinie ul. Zamkowa 9, 20-117 Lublin www.muzeumlubelskie.pl |