Warsztaty kuchni ukraińskiej
Ziemie wschodnie dawnej Rzeczypospolitej były wielokulturowym „tyglem”, w którym mieszały się różne narodowości, języki, religie i obyczaje. Jednym z elementów, który w szczególny sposób stał się odbiciem tego przenikania była kuchnia.
Podczas ostatnich bezpłatnych warsztatów kulinarnych organizowanych przez Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej oddział Muzeum Narodowego w Lublinie poznamy kuchnię ukraińską. Wydarzenie odbędzie się 16 września we Włodawie podczas Festiwalu Trzech Kultur.
W trakcie spotkania:
◾️ poznamy najbardziej charakterystyczne elementy kultury i kuchni ukraińskiej
◾️ nauczymy się przygotowywać barszcz ukraiński oraz warenyky z ziemniakami
◾️ dowiemy się w jaki sposób uzyskać wyjątkowy kolor, smak i aromat barszczu ukraińskiego
Podczas wydarzenia przeprowadzone zostaną badania społeczne – na temat oczekiwań publiczności wobec Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej. Uczestnicy będą poproszeni o wypełnienie ankiet.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Liczba miejsc ograniczona.
Organizator: Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej oddział Muzeum Narodowego w Lublinie
Zgłoszenia: edukacja@mzwdr.pl
Termin: 16 września 2023 r., godz. 12.00 i 15.00
Miejsce: Zespół Szkół Zawodowych nr 1 i II Liceum Ogólnokształcące, ul. Modrzewskiego 24, Włodawa
—
Wydarzenia realizowane jest w ramach projektu „Dziedzictwo dostępne. Profesjonalizacja kadr kultury i upowszechnienie dziedzictwa kulturowego – interdyscyplinarne partnerstwo Muzeum Narodowego w Lublinie i Muzeum Historii Kultury w Oslo”. Projekt korzysta z dofinansowania o wartości 483 000 € otrzymanego od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG. Celem projektu jest zbudowanie trwałego międzynarodowego partnerstwa oraz sieci polsko-norweskiej współpracy.
Beneficjent: Muzeum Narodowe w Lublinie
Partner projektu: Muzeum Historii Kultury w Oslo