O tym, co jedli starożytni Egipcjanie wiemy dzięki odkrytym przez archeologów naczyniom. Podstawą codziennej diety był chleb. Wyróżniano 70 rożnych rodzajów pieczywa. Różniły się one kształtem, smakiem i sposobem pieczenia. Na wystawie prezentujemy niewielką formę do wypieku chleba, przypominającą dzisiejsze doniczki na kwiaty. Formy z ciastem układano w stos nad ogniskiem i wypiekano.
Po prawej znajdziemy gliniane naczynie na piwo. Ponieważ woda w starożytnym Egipcie nie nadawała się do picia bez wcześniejszego przegotowania, produkowano słabe piwo, które spożywali wszyscy, nawet dzieci! Powstawało z wyprażonych i ugotowanych ziaren jęczmienia połączonych z daktylami i mąką pszenną. Było ono zupełnie inne niż dzisiaj – prawie w ogóle nie zawierało alkoholu, było bardzo pożywne i dostarczało dużo energii.
Przejdźmy do kolejnej gabloty.
Egipcjanie dbali o zdrowie i urodę. Stosowali wiele kosmetyków, które trzymali w pięknych pojemnikach. Takie wykonane z alabastru naczynia możemy zobaczyć na wystawie. Jednym z nich jest pojemnik na kohl.
Kohl to arabska nazwa starożytnego kosmetyku do oczu, który był wytwarzany ze sproszkowanego minerału. Malowano nim zazwyczaj powieki oraz rzęsy. Egipcjanom nie chodziło tylko i wyłącznie o piękny wygląd, ale przede wszystkim o ochronę oczu przed ostrym słońcem, wiatrem, piaskiem i owadami.
W gablocie możemy zobaczyć także alabastron, który służył do przechowywania perfum i olejków kosmetycznych. Jego spłaszczony wylew umożliwiał rozcieranie pachnideł, z których wykonywano wonne olejki.
W lewej, dolnej gablocie zobaczmy „poduszkę” Egipcjan. To tak naprawdę drewniana podpórka zwana wezgłowiem. Aby podczas snu nie było zbyt twardo, owijano je kawałkiem tkaniny. Dzięki temu, że głowa nie leżała bezpośrednio na łóżku, ruch przepływającego powietrza zapewniał komfortowy sen.
ETR – 08. Naczynia
Naczynia
Archeologowie to ludzie, którzy szukają w ziemi rzeczy z przeszłości.
Dzięki archeologom wiemy, co jedli kiedyś mieszkańcy Egiptu.
Dawniej mieszkańcy Egiptu jedli dużo chlebów.
Te chleby miały różny kształt i różny smak.
Niektóre chleby ludzie piekli nad ogniskiem w naczyniach.
Na wystawie jest naczynie do pieczenia chleba.
To naczynie ma kształt doniczki.
Po prawej stronie zobaczysz naczynie na piwo.
Naczynie na piwo ma kształt końcówki palca.
Kiedyś w Egipcie ludzie pili piwo zamiast wody.
Piwo w Egipcie nie miało alkoholu.
Piwo dawało ludziom dużo energii.
Ludzie potrzebowali energii do pracy.
Na wystawie zobaczysz też naczynie na kohl.
Kohl to proszek do malowania oczu i rzęs.
Naczynie na kohl ma kształt małego wazonu na kwiaty.
Naczynie jest zrobione z alabastru.
Alabaster to kamień o jasnym kolorze
Alabaster może mieć kolor biały albo na przykład różowy.
Alabaster może być w paski lub w kropki.
Na wystawie jest drugie naczynie zrobione z alabastru.
To naczynie nazywa się alabastron.
Alabastron to naczynie na kosmetyki.
Alabastron ma kształt długiego wazonu na kwiaty.
Ludzie w Egipcie używali kosmetyków, żeby ładniej wyglądać.
Kosmetyki chroniły ludzi przed słońcem, wiatrem, piaskiem i owadami.
Na wystawie zobaczysz wezgłowie.
Na wezgłowiu Egipcjanie kładli głowę w czasie snu.
Pod głową mogło przepływać powietrze.
Spanie na wezgłowiu było zdrowe.
Wezgłowie na wystawie jest zrobione z drewna.