28 sierpnia 2023
Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej

Warsztaty i badania społeczne na temat oczekiwań publiczności wobec Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej

Celem warsztatów jest określenie strategii rozwoju Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej rzeczypospolitej, oddziału Muzeum Narodowego w Lublinie. Muzeum promować będzie wielokulturowe dziedzictwo i pamięć o obszarach stanowiących niegdyś część państwa polskiego. Będzie miejscem, w którym swoją historię odnajdą potomkowie mieszkańców tych ziem.

Ziemie wschodnie dawnej Rzeczypospolitej były wielokulturowym „tyglem”, w którym mieszały się różne narodowości, języki, religie i obyczaje. Jednym z elementów, który w szczególny sposób stał się odbiciem tego przenikania była kuchnia. Chcąc przybliżyć ten ważny element naszego dziedzictwa, Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej zorganizowało cykl bezpłatnych warsztatów kulinarnych.

Pierwsze z nich poświęcone były tradycyjnej kuchni żydowskiej. Spotkanie odbyło się 18 czerwca w Lublinie i przeprowadziły je edukatorki z JCC Krakow (Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie). Uczestnicy warsztatów poznali zasady koszernej kuchni wraz z jej surowymi regułami.  Kuchnia żydowska w ciągu wieków podlegała różnym wpływom i na ziemie polskie przyniosła wiele potraw sięgających swoimi korzeniami Bliskiego Wschodu. Dania te do dziś goszczą na polskich stołach (np. chałka czy maca). Po krótkim wprowadzeniu teoretycznym, uczestnicy przystąpią do przygotowywania specjałów kuchni żydowskiej.

Podczas kolejnych bezpłatnych warsztatów kulinarnych poznaliśmy tradycyjną kuchnię litewską. Wydarzenie odbyło się 6 sierpnia w Baszni Dolnej podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów w Lubaczowie. W trakcie spotkania udaliśmy się w podróż w świat smaków i zapachów aby lepiej poznać historię i kulturę Litwinów. Nauczyliśmy się przygotowywać tradycyjny chłodnik litewski oraz kibiny litewskie wypełnione mięsnym farszem. Poznaliśmy sposób uzyskać unikalny dla chłodnika kolor, jak przygotować ciasto do litewskich kibinów oraz po czym rozpoznać dobrze zawinięty kibin.

Podczas ostatnich bezpłatnych warsztatów kulinarnych poznamy tradycyjną kuchnię ukraińską. Wydarzenie odbędzie się 16 września we Włodawie podczas Festiwalu Trzech Kultur. W trakcie spotkania poznamy najbardziej charakterystyczne elementy kultury i kuchni ukraińskiej, nauczymy się przygotowywać barszcz ukraiński oraz warenyky z ziemniakami, dowiemy się w jaki sposób uzyskać wyjątkowy kolor, smak i aromat barszczu ukraińskiego.

Podczas warsztatów prowadzone są badania społeczne – na temat oczekiwań publiczności wobec Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej w formie ankiet.

Logotypy programu EOG

Projekt „Dziedzictwo dostępne. Profesjonalizacja kadr kultury i upowszechnienie dziedzictwa kulturowego – interdyscyplinarne partnerstwo Muzeum Narodowego w Lublinie i Muzeum Historii Kultury w Oslo” korzysta z dofinansowania o wartości 483 000 € otrzymanego od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG. Celem projektu jest zbudowanie trwałego międzynarodowego partnerstwa oraz sieci polsko-norweskiej współpracy.

 

Fundusze Europejskie - Logotyp
Rzeczpospolita Polska - Logotyp
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego - Logotyp
Unia Europejska - Logotyp